Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
Silahsız eğitim için en az ortaokul ya da dengi sekiz yıllık okul, silahlı eğitim için ise en az lise veya dengi okul mezunu olmak,
Silahsız eğitim için 18 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almış, silahlı eğitim için ise 21 yaşını doldurmuş 22 yaşından gün almış olmak,
Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsa bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, emniyeti suiistimal, sahtecilik, hileli iflas veya istimal ve istihlak kaçakçılığı, hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, laf atma, sarkıntılık, ırza tasallut, ırza geçme, kız, kadın, çocuk kaçırma ve alıkoyma, fuhşa teşvik, fuhuş için aracılık, uyuşturucu madde kullanma, uyuşturucu madde kaçakçılığı suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak,
Kamu haklarından yasaklı olmamak,
Görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl sağlığı ile özrü bulunmamak,
1 adet kimlik fotokopisi
1 adet diploma fotokopisi
2 adet vesikalık fotoğraf (Fotokopi olmayacak ve son 6 ay içerisinde çekilmiş olacak.)
Yerleşim yeri (ikametgah) belgesi
1 adet kimlik fotokopisi
1 adet diploma fotokopisi
2 adet vesikalık fotoğraf (Fotokopi olmayacak ve son 6 ay içerisinde çekilmiş olacak.)
Yerleşim yeri (ikametgah) belgesi
Evet ortaokul mezunları da 27.04.2005 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 5335 nolu kanunun 23.maddesine göre silahsız olarak özel güvenlik eğitimi almaya hak kazanmışlardır. Toplam 10 ders ve 100 saatlik bir eğitim alabilmektedirler.
Silahsız sertifika almış iseniz Silahlı eğitiminizi kurumumuzdan ya da başka bir eğitim kurumundan alabilirsiniz.
Özel Güvenlik eğitimi için standart boy şartı yoktur. Ancak bazı güvenlik şirketleri çalıştıracakları personel için boy şartı aramaktadırlar.
Özel kuruluşlardan alınan sertifikalar ile güvenlik hizmeti yapmak mümkün değildir. Güvenlik görevlisi olabilmek için özel güvenlik kimlik kartınızın olması gerekir. Özel güvenlik eğitimini sadece İç İşleri Bakanlığı tarafından özel yetki ile yetkilendirilmiş eğitim kurumları verebilir. Özel güvenlik kimlik kartı olan herkes Türkiye’nin her yerinde iş bulduğu şirkette görev yapabilir.
5 yılın sonunda sadece yenileme eğitim alarak kimlik kartınızın süresini 5 yıl daha uzatabileceksiniz. Her 5 yılda bir yenileme eğitim almanız şarttır.
Özel Güvenlik Sertifikası alındığı tarihten itibaren 5 yıl süre ile geçerlidir. Beş yılın sonunda silahsız kimlik kartına sahip bireyler için 50 saat, silahlı kimlik kartına sahip bireyler için 60 saatlik yenileme eğitimi ve eğitim sonrası sınava girmek zorunludur. Bu sınavda kalma yoktur.
Yazılı imtihanda sorulan ortak 100 sorudan 60 puan ve üstünde almış iseniz, silahlı kısmından başarısız da olsanız sınav sonrası eğitim kurumunuza dilekçe verip sertifikanızı silahsız olarak alabilirsiniz.
Eğitim sertifikası alındıktan sonra matbu olarak eğitim kurumlarında mevcut dilekçe ve ekleri ile İl Özel Güvenlik Şubesine müracaat ederek güvenlik soruşturmanızı yaptırmanız gerekir. Güvenlik soruşturması tamamlananlar özel güvenlik şubelerinden kimlik kartını alabilirler.
Özel güvenlik görevlisi ruhsat harcı her yıl başında Maliye Bakanlığınca Tefe-Tüfe fiyatlarına göre belirlenmektedir. 2024 yılı için 4.744,00 TL olup vergi dairesinde 9103 numaralı Mal Sandığı hesabına güvenlik görevlisi adına yatırılacak ve makbuzun üzerine güvenlik görevlisinin adı soyadı ile özel güvenlik ruhsat harcı ibaresi yazacaktır.
Ceza paraya çevrildiğinde sonuçları ortadan kalkmaz. Bu durumda cezanızın niteliği önem taşır. Kanunda belirtilen suçları içermiyorsa özel güvenlik görevlisi olabilirsiniz.
Devlet hastanesinden silahlı özel güvenlik görevlisi olur, kararı taşıyan yeni bir rapor almanız gerekmektedir (sağlık raporu 1 yıl süre ile geçerlidir). Yeniden harç yatırmanıza gerek yoktur.
İsterseniz evet, 4 sınav hakkınızda da başarısız olmuş iseniz tekrar aynı veya değişik eğitim kurumundan eğitim alabilirsiniz.